Bulgurito

03.06.2023

Ingrediencie:

300 gbulgur

♥ mäsko( v tomto prípade je to zajačinka)

♥ 1 ks cibuľa

♥ 1 pór

♥ 1 malá konzerva hrášok

♥ štipka tymiánu

♥ 1/2 kl bazalka

♥ 1/2 kl oregano

♥ soľ podľa chuti

♥ 1 kl vegeta ( bez glutamanu)

♥ 0,5 dcl biele víno

♥ 1 dcl vývar

♥ 1 PL bravčová masť

Bulgur si uvaríme samostatne. Varí sa 1 diel bulguru a 2 diely vody, soľ. Varíme pod pokrievkou, keď začne vrieť, necháme variť 2-3 minútky, odstavíme a v prikrytom hrnci necháme 20 minút dôjsť.

Cibuľu si nakrájame na kocky a necháme opražiť na masti do sklovita. Pridáme nakrájané mäso, podlejeme vývarom z polievky, v ktorom sa mäso varilo, podlejeme bielym vínom. Pridáme hrášok, štipku soli, za lyžičku vegety a dusíme približne 10 minút. Pred dokončením pridáme tymián, bazalku a oregano. Chvíľu spolu podusíme a pridáme bulgur. Premiešame. Na tanieri posypeme nastrúhaným syrom.

Poznámka: Mäsko je už hotové, lebo sa varilo v polievočke, takže je len obraté od kosti a pokrájané na menšie kúsky. Veľmi rada takto používam mäso, lebo je z neho dvojitý úžitok. Samozrejme mäso môžeme použiť aj surové, len ho dusíme tak dlho ako je treba a aj dochutiť ho v tom prípade treba trošku výraznejšie. Ak používame surové mäso, tak pravdepodobne nemáme ani vývar, vtedy použijeme len víno a vodu.

Bulgur používam na rizoto radšej ako ryžu, lebo výsledok nie je taký suchý a zlepený.

Hrášok sa dá nahradiť kukuricou. Každému podľa chuti, tu sa medze nekladú, ale jedno je dôležité. TIE BYLINKY!!! Bez nich by to proste nebolo ono.