Domáce špaldové rožky

25.03.2024

♥   500 g špaldovej hladkej múky

♥   320 ml vlažnej vody

♥   50 g masla

♥   1 kl soli

♥   1/2 kocky droždia

♥   1 kl kryštálového cukru

Do misky rozrobíme droždie, pridáme cukor a prilejeme 0,5 - 1 dcl z celkového množstva vody. Počkáme 10-15 minút kým droždie začne pracovať a následne pridáme zbytok vody, múku, zmäknuté maslo a soľ. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinku nakysnúť. 

Cesto si odvážime, aby sme ho vedeli rozdeliť na rovnaké časti. 

Po vykysnutí cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme pomocou váhy na 10-12 rovnakých kúskov. Z jednotlivých kúskov vyformujeme guľky, ktoré necháme 10 minút podkysnúť. 

Rožky tvarujeme nasledovne. Guľku cesta vyvaľkáme na ovál, zrolujeme od jedného konca k druhému a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryjeme utierkou a necháme minimálne pol hodinu kysnúť. 

Rúru vyhrejeme na 200°C.

Rožky pred vložením do rúry pofŕkame vodou a pečieme 20 minút.