Francúzske zemiaky

23.02.2024

Tieto keď raz skúsite, tak iné robiť nebudete...

♥   15 stredne veľkých zemiakov

♥   4-5 špekačiek

♥   9-10 uvarených vajíčok + 2 surové vajíčka do zálievky

♥   1 veľká cibuľa alebo 2 stredné

♥   soľ

♥   1 veľká kyslá smotana (400g)

♥   1-1,5 dcl mlieka

♥   1 PL masti + masť na vytretie plechu

Dáme si variť zemiaky aj vajíčka. Zemiaky varíme v celku. Medzitým si nakrájame cibuľku na kocky, ktorú jemne opečieme na masti, pridáme nakrájané špekačky a spolu opekáme.

Zálievku si pripravíme zmiešaním smotany, dvoch surových vajíčok, mlieka a soli.

Keď máme uvarené a vychladnuté zemiaky a vajíčka, tak šup so všetkým na plech.

Plech, v ktorom sa budú zemiaky piecť si vymastíme. Zemiaky a uvarené vajíčka pretláčame krájačom na vajíčka. Prvá vrstva sú zemiaky (polovica z celého množstva, potom vajíčka, upečená špekačka s cibuľkou, zalejeme polovicou zálievky a vrchná vrstva zbytok zemiakov a druhá polovica zálievky.

Viac k postupu dole vo videu.

Pečieme pri teplote 200°C, 30 minút zakryté a 15 minút odokryté. HOTOVO!

TIP: Ja si zemiaky ošúpem ešte surové a varím ich v celku ošúpané. Celý proces výroby tohto receptu sa tým značne zrýchly.