Francúzske zemiaky
Tieto keď raz skúsite, tak iné robiť nebudete...

♥ 15 stredne veľkých zemiakov
♥ 4-5 špekačiek
♥ 9-10 uvarených vajíčok + 2 surové vajíčka do zálievky
♥ 1 veľká cibuľa alebo 2 stredné
♥ soľ
♥ 1 veľká kyslá smotana (400g)
♥ 1-1,5 dcl mlieka
♥ 1 PL masti + masť na vytretie plechu
Dáme si variť zemiaky aj vajíčka. Zemiaky varíme v celku. Medzitým si nakrájame cibuľku na kocky, ktorú jemne opečieme na masti, pridáme nakrájané špekačky a spolu opekáme.
Zálievku si pripravíme zmiešaním smotany, dvoch surových vajíčok, mlieka a soli.
Keď máme uvarené a vychladnuté zemiaky a vajíčka, tak šup so všetkým na plech.
Plech, v ktorom sa budú zemiaky piecť si vymastíme. Zemiaky a uvarené vajíčka pretláčame krájačom na vajíčka. Prvá vrstva sú zemiaky (polovica z celého množstva, potom vajíčka, upečená špekačka s cibuľkou, zalejeme polovicou zálievky a vrchná vrstva zbytok zemiakov a druhá polovica zálievky.
Viac k postupu dole vo videu.
Pečieme pri teplote 200°C, 30 minút zakryté a 15 minút odokryté. HOTOVO!
TIP: Ja si zemiaky ošúpem ešte surové a varím ich v celku ošúpané. Celý proces výroby tohto receptu sa tým značne zrýchly.