Hlivová polievka s mrveničkou

Na polievku potrebujeme
♥ 1 balenie hlivy
♥ 2 ks mrkva
♥ 1 ks väčšia cibuľa
♥ 3 l vody
♥ soľ
♥ vegeta
♥ olivový olej
Cibuľu nakrájame na kocky, mrkvu si očistíme a nastrúhame na hrubom strúžiku, hlivu nakrájame na tenké pásiky. Všetky tieto tri ingrediencie vložíme do hrnca, v ktorom sme si nechali trochu rozohriať olej. Za stáleho miešania restujeme približne 5 minút a následne zalejeme vodou. Soľ a vegetu pridáme podľa vlastnej chuti. Ja dávam tak 1 kl soli a 2-3 kl vegety. Zamiešame, zakryjeme a varíme cca 1/2 až 3/4 hodinku. 10 minút pred odstavením polievky pridáme mrvenicu.
Na mrveničku:
♥ 1 vajce
♥ soľ
♥ krupica
Vajíčko vyšľaháme s trochou soli a pridávame krupicu. Zo začiatku miešame vidličkou a neskôr, keď už máme cesto hustejšie, poriadne vypracúvame cesto rukou a krupicu prisýpame dovtedy, kým nevznikne pevná až doslova tvrdá guľa, ktorá sa bude dať dobre strúhať.
Poznámka: Vodu, ktorou zalievam zeleninku v polievke si najskôr nechám zovrieť v rýchlovarnej kanvici.
Mrveničku strúham na hrubom strúžiku priamo do polievky, keď sa varí (keď som si ju strúhala dopredu, tak sa mi zvykla zlepiť .) Namiesto krupice sa do mrvenice môže použiť hrubá múka.
Keď sa polievka zje na posedenie, tak použijem mrvenicu z celého vajca. Ak však polievku odkladáme aj do druhého dňa, tak použijeme polovicu, možno trištvrte z pripraveného cesta, lebo mrvenička veľmi naberie objem a na druhý deň nám z polievky zostane len mrvenica s trochou polievky a nie polievka s trochou mrvenice :-)
Cesto na mrveničku si môžeme pripraviť aj skôr a nechať ho aspoň hodinku v chladničke. Bude sa lepšie strúhať. (Nie je to však podmienka)