Hlivový perkelt

23.05.2023

Super ako ľahký obed alebo rýchla večera...

Hlivový perkelt

♥   250 g hliva ustricová

♥   1 ks cibuľa (veľká)

♥   1 čl červená sladká paprika

♥   soľ podľa chuti

♥   1 kl vegeta (bez glutamanu)

♥   1 sladká smotana

♥   1-2 PL polohrubá múka na zahustenie

♥   1 PL bravčová masť

Cibuľu si nakrájame na kocky a na masti upražíme do sklovita. Pridáme na tenké plátky nakrájanú hlivu, chvíľu miešame, aby hliva pustila šťavu. Zasypeme paprikou, pridáme soľ, vegetu, podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou cca 30 minút. 

V sladkej smotane si rozmiešame múku a vlejeme do udusenej hlivy. Necháme chvíľu prevrieť a odstavíme. 

Prílohové halušky

♥   špaldová celozrnná múka

♥   voda

♥   soľ

Do misky si dáme múku, prilejeme studenú vodu, osolíme. Miešame aby sa nám všetky suroviny pekne spojili a vznikne nám hustejšie cesto.  

Pomer vody a múky sa môže líšiť, lebo niekto má rád halušky mäkšie a niekto naopak tvrdšie. Čím hustejšie cesto, tým tvrdšie halušky.

Kým si pripravujeme cesto na halušky, tak si necháme zovrieť vodu, v ktorej budeme halušky variť. Ak robíme halušky z pol kila múky, kľudne ich môžeme urobiť naraz. Varíme chvíľu, kým halušky nevyplávajú na povrch.

Tip: predtým ako začneme halušky hádzať do vriacej vody, si prelejte haluškár vriacou vodou. Cesto z halušiek sa nebude na haluškár tak priliepať a ľahšie sa bude aj umývať.