Hlivový perkelt
Super ako ľahký obed alebo rýchla večera...

Hlivový perkelt
♥ 250 g hliva ustricová
♥ 1 ks cibuľa (veľká)
♥ 1 čl červená sladká paprika
♥ soľ podľa chuti
♥ 1 kl vegeta (bez glutamanu)
♥ 1 sladká smotana
♥ 1-2 PL polohrubá múka na zahustenie
♥ 1 PL bravčová masť
Cibuľu si nakrájame na kocky a na masti upražíme do sklovita. Pridáme na tenké plátky nakrájanú hlivu, chvíľu miešame, aby hliva pustila šťavu. Zasypeme paprikou, pridáme soľ, vegetu, podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou cca 30 minút.
V sladkej smotane si rozmiešame múku a vlejeme do udusenej hlivy. Necháme chvíľu prevrieť a odstavíme.
Prílohové halušky
♥ špaldová celozrnná múka
♥ voda
♥ soľ
Do misky si dáme múku, prilejeme studenú vodu, osolíme. Miešame aby sa nám všetky suroviny pekne spojili a vznikne nám hustejšie cesto.
Pomer vody a múky sa môže líšiť, lebo niekto má rád halušky mäkšie a niekto naopak tvrdšie. Čím hustejšie cesto, tým tvrdšie halušky.
Kým si pripravujeme cesto na halušky, tak si necháme zovrieť vodu, v ktorej budeme halušky variť. Ak robíme halušky z pol kila múky, kľudne ich môžeme urobiť naraz. Varíme chvíľu, kým halušky nevyplávajú na povrch.
Tip: predtým ako začneme halušky hádzať do vriacej vody, si prelejte haluškár vriacou vodou. Cesto z halušiek sa nebude na haluškár tak priliepať a ľahšie sa bude aj umývať.