Jablkové pité

25.10.2024

Potrebujeme:

♥ 500 g polohrubej múky
♥ 250 g masla
♥ 2 vajíčka
♥ 150 g cukru
♥ 1 kypriaci prášok

♥ 1 kg jabĺk
♥ škoricový cukor alebo kryštálový cukor a škorica


Maslo si dopredu necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Do misky dáme všetky ingrediencie na cesto. Cesto necháme vymiesiť hmetacím hákom a následne ho dôkladne domiešame v rukách, kým sa celé krásne nespojí. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Prvú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske a opatrne prenesieme na vymastený a vysypaný plech. Na plechu ho upravíme, aby pokrývalo celý plech.
Jablķá si ošúpeme a umyjeme a nastrúhame priamo na cesto. Posypeme podľa chuti škoricovým cukrom alebo kryštálovým cukrom a škoricou. Vyvaľkáme druhé cesto na veľkosť plechu a opatrne prenesieme na vrstvu jabĺk. Vrchné cesto trochu popicháme vidličkou a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180°C na 25-30 minút.


Tip: Pôvodný recept je taký, ako vidíte napísaný, ale ja zvyknem dať zhruba pol až deci vody. S cestom sa potom oveľa jednoduchšie pracuje, lepšie sa prepojí, ľahšie sa vaľká a nerozpadá sa.

Jabĺk môžete dať pokojne viac ako kilo, ale menej určite nie.