Kakaová roláda

12.01.2024

CESTO:

♥ 5 vajíčok

♥ 5 PL kryštálového cukru

♥ 1/2 čl sódy bikarbóny

♥ 3 PL kakaa

Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka šľaháme vo väčšej miske, keď máme už skoro pevný sneh pridáme cukor a šľaháme kým nám sneh úplne nezhustne. Po vyšľahaní snehu postupne pridávame ostatné ingrediencie. Mixér nastavíme na najmenšie otáčky a po jednom zašľaháme žĺtka, potom sódu a nakoniec kakao. Kakao ešte jemne domiešame stierkou a toto krásne nadýchané cesto opatrne vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme pri teplote 180 °C približne 13 - 15 minút.

Cesto hneď po vybratí z rúry oddelíme od papiera na pečenie, zrolujeme a necháme vychladnúť.

PLNKA:

♥ 3 dcl mlieka

♥ 1 zlatý klas

♥ 2 PL kakaa

♥ 3 PL kryštálového cukru

♥ 125 g mascarpone

Do hrnca dáme mlieko, zlatý klas, cukor, kakao a metličkou poriadne premiešame, aby sme dobre rozmiešali zlatý klas a kakao. A až keď máme suroviny dobre rozmiešané, až teraz zapneme šporák a privedieme do varu. Varíme cca 1 minútu, ako keď varíme puding.

Hotová zmes je veľmi hustá. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme mascarpone, ktoré mixérom dôkladne rozmiešame.

Na vychladnuté cesto rovnomerne rozotrieme plnku. 1 cm od konca, ku ktorému budeme roládu stáčať plnku nenatierame (lebo by bola zbytočne vytlačená von).

Hotovú roládu necháme pár hodín v chladničke a môžeme podávať.

Poznámka: Puding na plnku varte vo vyššom hrnci. Je to kvôli tomu, že keď budeme mixérom zapracúvať mascarpone, aby sme nemali viac plnky všade okolo ako v hrnci :-)