Koláč z kyslého mlieka
Hrnčekový...starý recept, ale neskutočne dobrý koláč, ktorý naozaj poteší

Ingrediencie:
♥ 3 hrnčeky veľmi dobre skysnutého mlieko
♥ 3 hrnčeky polohrubej múky
♥ 1,5 hrnčeka prírodného cukru
♥ 1 dcl olivového oleja
♥ 4-5 lyžíc kakaa
♥ čajová lyžička sódy bikarbóny
HRNČEK - 250 ml
Tento koláč je jednoduchý aj tým, že okrem toho, že nepotrebujete váhu, tak nepotrebujete cesto robiť ani po častiach, proste všetko si dáme do jednej veľkej misy a potom už len dobre premiešame, aby nezostali hrčky z múky a aj z mlieka a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (30x40 cm).
Cesto nemôže byť veľmi riedke, ale ani veľmi husté.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180°C minimálne 35-40 minút.
Hotový koláč po vybratí z rúry ešte teplý potrieme lekvárom a posypeme grankom, kakaom, prípadne strúhanou čokoládou.
Poznámka: Že je už koláč hotový zistíme aj podľa toho, že sa okraje koláča oddeľujú od plechu. Konkrétne pri tomto koláči, je naozaj dôležitý čas v rúre, radšej trochu dlhšie ako menej.
Mlieko, ktoré nechávate skysnúť na tento koláč, musí byť nepasterizované a musí mať takú konzistenciu, že sa dá ledva vyklopiť z fľaše(takmer ako tvaroh), lebo keď je mlieko tekuté a len nakysnuté, tak koláč bude lepivý a nebude krásne nadýchaný.
Tento koláč som robila x-krát, ale stále sa vydarí inak (vždy to záleží od mlieka)