Koláč z kyslého mlieka

13.05.2023

Hrnčekový...starý recept, ale neskutočne dobrý koláč, ktorý naozaj poteší 

Ingrediencie:

3 hrnčeky veľmi dobre skysnutého mlieko

♥ 3 hrnčeky polohrubej múky

♥ 1,5 hrnčeka prírodného cukru

♥ 1 dcl olivového oleja

♥ 4-5 lyžíc kakaa

♥ čajová lyžička sódy bikarbóny

HRNČEK - 250 ml

Tento koláč je jednoduchý aj tým, že okrem toho, že nepotrebujete váhu, tak nepotrebujete cesto robiť ani po častiach, proste všetko si dáme do jednej veľkej misy a potom už len dobre premiešame, aby nezostali hrčky z múky a aj z mlieka a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (30x40 cm).

Cesto nemôže byť veľmi riedke, ale ani veľmi husté.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180°C minimálne 35-40 minút.

Hotový koláč po vybratí z rúry ešte teplý potrieme lekvárom a posypeme grankom, kakaom, prípadne strúhanou čokoládou.

Poznámka: Že je už koláč hotový zistíme aj podľa toho, že sa okraje koláča oddeľujú od plechu. Konkrétne pri tomto koláči, je naozaj dôležitý čas v rúre, radšej trochu dlhšie ako menej.

Mlieko, ktoré nechávate skysnúť na tento koláč, musí byť nepasterizované a musí mať takú konzistenciu, že sa dá ledva vyklopiť z fľaše(takmer ako tvaroh), lebo keď je mlieko tekuté a len nakysnuté, tak koláč bude lepivý a nebude krásne nadýchaný.

Tento koláč som robila x-krát, ale stále sa vydarí inak (vždy to záleží od mlieka)