Kváskový pudingáč

09.05.2023

Štartér:

150 g hladkej múky

♥ 150 ml vlažnej vody

♥ 1 PL materského kvásku

Suroviny spolu zmiešame a necháme pracovať pri izbovej teplote 9-12 hodín.

Následne k štartéru pridáme:

♥ 170 ml vlažného mlieka

♥ 350 g hladkej múky

♥ 90 g kryštálového cukru

♥ 3 PL zmäknutého masla

♥ vyšľahaný sneh z 2 bielkov

Všetky ingrediencie pridáme k štartéru a vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote 2,5 - 3 hodiny kysnúť.

Medzi tým si pripravíme pudingovú náplň, ktorá musí byť pri plnení cesta vychladnutá.

Pudingová náplň:

  • 350 ml mlieka
  • 5-6 lyžíc kakaa
  • 1 čokoládový puding
  • 160 g kryštálového cukru
  • 170 g zmäknutého masla

V mlieku rozmiešame kakao, puding, cukor a postavíme na sporák. Za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme cca minútu, kým nie je puding dostatočne hustý. Odstavíme, necháme chvíľu ochladnúť, medzitým premiešavame. Ešte do teplého pudingu pridáme maslo a dobre rozmiešame. Zakryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.

Keď nám cesto podkyslo, tak si ho rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik, snažíme sa aby boli všetky rovnakej veľkosti. Každé cesto potrieme pudingovou náplňou, tak aby nám na všetky časti vyšlo zhruba rovnaké množstvo. Cesto zrolujeme a dve cestá, cez seba navzájom prepletieme. Takto nám vzniknú dva pudingové záviny, ktoré uložíme na jeden plech. Necháme ďalšie dve hodinky oddychovať. Pred pečením potrieme buď roztopeným maslom alebo vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 35-40 minút.

Poznámka: Ak sa stane, že nemáte čokoládový puding, tak kľudne môžete použiť vanilkový puding alebo zlatý klas, do ktorého pridáte 2-3 lyžice kakaa.