Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

31.01.2024

NA GUĽKY POTREBUJEME:

♥   1 kg hovädzie mäso

♥   1 ks väčšia cibuľa

♥   1 strúčik cesnaku

♥   2 čl vegeta

♥   1 čl soľ

♥   2 krajce chleba namočených vo vode

♥   1 vajce

♥   múka na obaľovanie

♥   masť

Mäsko si namelieme na mäsovom mlynčeku a spolu s ním cez mlynec premelieme aj cibuľu a cenak. Pridáme vajíčko, vegetu, soľ a pripravený rozmočený chlebík, ktorý poriadne vyžmýkame z vody a rozdrobíme medzi mäso. Z mäsovej hmoty tvarujeme menšie guľky, ktoré obalíme v hladkej múke a zprudka opečieme na masti a následne vložíme do pripravenej paradajkovej omáčky, ktorá sa nám musí vrieť.

PARADAJKOVÁ OMÁČKA:

♥   1 cibuľa

♥   2 PL hladká múka

♥   500 ml pasírované paradajky

♥   1 l vody

♥   1 kl soľ

♥   1 čl sušená bazalka

♥   1 PL masť

Na masti orestujeme cibuľu nakrájanú na kocky. Pridáme múku a zalejeme vodou, poriadne premiešame, aby sa neurobili hrčky. Pridáme pretlak, soľ a varíme. Keď omáčka vrie pridáme opečené mäsové guľky a varíme 45 - 60 minút. Tesne pred odstavením pridáme bazalku.

Podávame s knedlíkom.

Poznámka. Po pridaní mäsových guliek miešame opatrne, aby sa guľky nerozišli. Stačí, keď počas varenie premiešame 2-3 krát, aby sa guľky neprichytili o spodok hrnca.