Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

NA GUĽKY POTREBUJEME:
♥ 1 kg hovädzie mäso
♥ 1 ks väčšia cibuľa
♥ 1 strúčik cesnaku
♥ 2 čl vegeta
♥ 1 čl soľ
♥ 2 krajce chleba namočených vo vode
♥ 1 vajce
♥ múka na obaľovanie
♥ masť
Mäsko si namelieme na mäsovom mlynčeku a spolu s ním cez mlynec premelieme aj cibuľu a cenak. Pridáme vajíčko, vegetu, soľ a pripravený rozmočený chlebík, ktorý poriadne vyžmýkame z vody a rozdrobíme medzi mäso. Z mäsovej hmoty tvarujeme menšie guľky, ktoré obalíme v hladkej múke a zprudka opečieme na masti a následne vložíme do pripravenej paradajkovej omáčky, ktorá sa nám musí vrieť.
PARADAJKOVÁ OMÁČKA:
♥ 1 cibuľa
♥ 2 PL hladká múka
♥ 500 ml pasírované paradajky
♥ 1 l vody
♥ 1 kl soľ
♥ 1 čl sušená bazalka
♥ 1 PL masť
Na masti orestujeme cibuľu nakrájanú na kocky. Pridáme múku a zalejeme vodou, poriadne premiešame, aby sa neurobili hrčky. Pridáme pretlak, soľ a varíme. Keď omáčka vrie pridáme opečené mäsové guľky a varíme 45 - 60 minút. Tesne pred odstavením pridáme bazalku.
Podávame s knedlíkom.
Poznámka. Po pridaní mäsových guliek miešame opatrne, aby sa guľky nerozišli. Stačí, keď počas varenie premiešame 2-3 krát, aby sa guľky neprichytili o spodok hrnca.