Najlepšie pagáčiky
MOJA SRDCOVKA
Už ani neviem kedy a kde som sa dostala k tomuto receptu, ale tieto pagáčiky odvtedy pečiem pravidelne, buď len na domáce mlsnutie alebo na každú rodinnú oslavu. Pokiaľ vydržia bez toho, aby sa zjedli, tak sú niekoľko dní ako práve upečené.

POTREBUJEME:
♥ 500 g polohrubej múky
♥ 250 g masla izbovej teploty
♥ 1 kyslá smotana (180g)
♥ 1 čl soľ
♥ žĺtok
♥ 1 kypriaci prášok
♥ bielko na potretie
♥ sezam na posypanie
Všetky ingrediencie dáme do misky a najlepšie v kuchynskom robote necháme poriadne vymiesiť. Cesto je pevné, ale krásne poddajné.
S cestom pracujeme hneď. Nemusíme ho nechať odstáť. Pracovnú dosku dôkladne podsýpame a cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrajujeme malým vykrajovátkom.
Vykrojené pagáčiky dáme na plech s papierom na pečenie a potrieme bielkom do ktorého sme zamiešali ešte štipku soli.
Na záver posypeme sezamom a pečieme pri teplote 180-190°C cca 25 minút.
Poznámka: Maslo je najlepšie nechať vonku deň predtým. Musí byť naozaj mäkké, aby sa krásne v ceste rozmiešalo dohladka.
Na posypanie okrem sezamu veľmi rada používam drvenú rascu alebo oregano.
Vykrojené pagáčiky môžeme ukladať tesne vedľa seba. Keďže to nie je kysnuté cesto, tak sa nám nezlejú dokopy.
Pri vykrajovátku priemeru 2 cm vyjde cca 130 - 140 ks pagáčikov.