Nôcky deň

21.05.2024

Možno tento koláčik poznáte skôr pod názvom deň a noc, ale u nás to bol vždy nôcky deň.

♥   5 vajíčok

♥   250 g masla

♥   130 g cukru (podľa chuti buď práškový alebo kryštál, s oboma ho upečiete rovnako)

♥   300 g hrubej múky

♥   1 dcl vlažného mlieka

♥   1 kypriaci prášok

♥   20 g kakaa


Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. 

Žĺtka dôkladne vymiešame s cukrom a zmäknutým maslom. Pridáme múku a kypriaci prášok a opäť dôkladne premiešame (miešame mixérom, nie ručne). Po zapracovaní múky postupne zamiešame mlieko a bielka, bielka zamiešavame na najnižšom stupni. 

Cesto rozdelíme na dve časti.

Do jednej pridáme kakao a postupne dávame na plech raz z jedného cesta a raz z druhého ako vidieť dole na obrázku. Stierkou cestá zarovnáme a pečieme pri teplote 180-190°C cca 20 minút.

Po upečení rozkrojíme cesto na polovicu, na jednu stranu natrieme lekvár a druhú polovicu cesta  preložíme na levárovú časť.

Poznámka: Cesto je viac tuhé ako tekavé. netreba sa toho báť, upečený koláčik je fantasticky jemný.

                  Keď cestá zarovnávame stierkou na plechu, tak sa netreba báť toho, že sa navrchu zmiešajú. Zospodu zostanú pekne na striedačku a po preložení jedného cesta na druhé budeme vidieť peknú šachovnicu.