Pampúchy - šišky

♥ 500 g špaldová hladká múka
♥ 3 dcl vody
♥ 50 g masla
♥ 3 dkg kryštálový cukor
♥ 1/2 kocky droždia
♥ 2 PL rumu
♥ 3 žĺtky
♥ 0,5 l rastlinný olej
Droždie si rozdrobíme do misky, zasypeme 1 čl cukru a zalejeme 0,75 dcl vlažnej vody (táto voda je odobratá z celkového množstva vody, ktoré ide do celého receptu). Premiešame a necháme pracovať aspoň 15 minút. Následne pridáme zbytok vody, roztopené maslo, cukor, múku, rum a žĺtky. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré je poddajné a nie veľmi tuhé. (možno sa aj trochu lepí, ale to nevadí, radšej trochu viac budeme podsýpať múkou, keď budeme vykrajovať.)
Necháme hodinku kysnúť pri izbovej teplote.
Keď máme cesto krásne vykysnuté, preložíme si ho na pracovnú dosku, ktorú sme podsypali múkou. Vyvaľkáme cesto na hrúbku cca 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pampúšiky, ktoré necháme chvíľku (15 minút) podkysnúť a môžeme vysmážať.
Poznámka: V mojich receptoch vidíte, že na všetko vyprážanie používam masť, ale v tomto prípade robím výnimku, pretože na oleji sú proste tie pampúšiky lepšie.
Tip: Olej si necháme poriadne rozhorúčiť. Aby sa neprepaľoval, tak pridáme do oleja aj za čajovú lyžičku rumu. Keď vkladáme pampúchy do oleja, tak ich vkladáme najskôr hornou stranou do oleja. Smažia sa veľmi rýchlo, len čo vidíme, že zospodu trochu hnednú, už ich prevraciame, dosmažíme z druhej strany. Vyložíme a posypeme práškovým cukrom. Podávame s lekvárom, prípadne môžeme naplniť pomocou špičky lekvárom alebo pudingom.