Plnená paprika
Neodmysliteľné letné jedlo.

Potrebujeme:
Na mäsovú zmes:
♥ 3-5ks zelená paprika
♥ 1/2 kg mleté bravčové mäso
♥ 150 g ryža
♥ 1 ks vajíčko
♥ 1 cibuľa
♥ 1/2 čl čierne korenie
♥ 1 čl majorán
Na paradajkovú omáčku
♥ 3 l vody
♥ 500 ml pasírované paradajky
♥ 4-5 PL kopcovitých hladká múka
♥ 2-3 čl soli
♥ 1 PL kryštálový cukor
♥ 1-2 bobkové listy
♥ 1 PL bravč. masti
Do misky si pripravíme mleté bravčové mäso, ryžu, vajíčko, majorán, soľ, korenie, cibuľu nakrájanú nadrobno. Všetko spolu dôkladne premiešame. Takto pripravenou zmesou naplníme pripravené papriky, ktorým sme zkrojili vrchnú časť so stopkou. Zo zvyšku mäsovej náplne vytvarujeme guľky.
Do pripraveného 5 litrového hrnca si dáme roztopiť masť. Keď je masť rozpustená nasypeme múku a zapražíme. Miešame, aby sa nám nespravili hrčky a pomaly prilievame studenú vodu. Pridáme pasírované paradajky, ochutíme soľou a cukrom a počkáme kým nám pripravená paradajková polievka začne vrieť. Len čo nám polievka začne vrieť pridáme naplnené papriky. Po približne 15 minútach pridáme opatrne mäsové guľky a spolu varíme ďalších minimálne 30 minút.
Poznámka: Stretla som sa s tým, že je zaužívané podávať plnenú papriku s kysnutou knedľou. Bolo to pre mňa veľké prekvapenie, pretože v našej rodine sa to vždy jedlo len s chlebíkom, ale samozrejme každý podľa chuti.
TIP: pôvodný recept od svojej maminky som mala s varenou ryžou. Ale keďže je dobré si veci uľahčovať, tak som raz skúsila do mäsovej zmesi nasypať surovú ryžu a výsledok bol bezchybný, takže odvtedy si už varenie plnenej papriky určite nekomplikujem najskôr uvarením a vychladnutím ryže. V tomto prípade treba len dávať pozor a myslieť nato, že ryža zväčší svoj objem, tak aby sme nejedli namiesto mäsovo-ryžových, ryžovo-mäsové guľky :-).