Špaldový kváskový chlieb

Štartér:
♥ 200 g hladkej špaldovej múky
♥ 200 g vlažnej vody
♥ 1PL materského kvásku
Recept:
♥ 250 ml vlažnej vody
♥ 550 g hladkej špaldovej múky
♥ 1PL olivový olej
♥ 1-2 ČL soli
♥ rasca podľa chuti
Do pripraveného štartéra, ktorý nám oddychoval na linke 9-12 hodín, pridáme ostatné ingrediencie. Všetko spolu zmiesime a ak sa nám cesto zdá riedke, môžeme pridať trošku múky. V miske necháme cesto odpočívať 2 hodinky zakryte fóliou. Po tomto čase cesto premiesime rukami a krásne zvinieme do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom, kde nám bude finálne kysnúť 2-3 hodinky, taktiež prikryté fóliou.
Rúru si predhrejeme na 250°C spolu s plechom, na ktorom budeme chlebík piecť. Cesto z ošatky preložíme na papier na pečenie a dáme do vyhriateho plechu. Pečieme 15 minút a následne znížime teplotu na 200°C a pečieme ďalších 20-25 minút. (tu si ja chlebík z plechu prekladám len na mriežku, aby sa pekne pripiekla aj spodná kôrka)
TIP: po vymiesení cesta, ktoré má kysnúť 2 hodinky, sa môžete v niektorých receptoch dočítať, že je dobré, keď ho každú pol hodinku preložíte. (no ale povedzme si pravdu, chce sa nám každú chvíľku myslieť na to, aby sme sa zaoberali cestom, keď si môžeme robiť nejakú inú robotu :-) ) NETREBA!!! Mám to odskúšané. Chlebík bude rovnako dobrý, či ho vy 4-krát preložíte alebo nie. Iné je, keď ho už dávate do ošatky, to sa s ním treba trošku viac pohrať a pohladiť a hlavne spodnou časťou smerom hore, aby keď chlebík preložíme z ošatky na plech, aby bol krááásny.
Ďalší môj tip, ktorý Vám profesionálny kváskovači nepovedia je, že nepotrebujete ani ďalší plech na vodu (na zaparenie). Je to fakt zbytočné. Môj výborný tip je, že keď chlebík preložíte s papierom na pečenie na vyhriaty plech, tak pod ten papier nalejte pol deci vody a šup s plechom do rúry. Tento kúsok vody chlebíku úplne stačí.
