Strúhaný tvarožník

Cesto:
♥ 250g masla
♥ 400 g špaldovej múky
♥ 1 žĺtok
♥ 100 g prírodného cukru
♥ 1 vanilkový cukor
♥ 1/2 balíčka prášku do pečiva
Všetky ingrediencie zmiešame, vznikne nám tuhé cesto, ktoré dáme na chvíľu do chladničky (pokojne stačí len ten čas, kým si pripravíme plnku)
Plnka:
♥ 750 g tvarohu
♥ 100 g prírodného cukru
♥ 1 vanilkový cukor
♥ 1 PL solamylu
♥ 4 PL vody
♥ 4 vajíčka
Oddelíme žĺtky a bielky a z bielkov a vody vyšľaháme tuhý sneh. Rozmiešame tvaroh, oba cukry, solamyl, žĺtky a potom už len jemne zamiešame sneh z bielkov.
Pripravíme si plech (max. rozmer 30 x 40 cm), ktorý vymastíme a vysypeme múkou. Z chladničky vyberieme pripravené cesto. 2/3 cesta nastrúhame na veľkom strúžiku na plech, na toto nastrúhané cesto vylejeme plnku a navrch nastrúhame zostávajúcu 1/3 cesta.
Koláčik dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 30-35 minút.
TIP: Teraz Vám dám radu ako sa dá tento koláčik urobiť aj v prípade, že nemáte toľko potrebných vecí ako v recepte. Napríklad, mne sa raz stalo, že namiesto troch tvarohov som si kúpila dva. Keď som išla piecť, tak som nespanikárila a nebežala hneď do obchodu, ale zariadila som sa. Použila som dva tvarohy (500g) a do plnky som dala len 2 vajíčka a bielko, ktoré mi zostalo z cesta. (takto mi vlastne nezostal žiadny odpad, lebo mne sa stáva často, že ak raz odložím bielka do chladničky, tak už ich nevyužijem, lebo na ne zabudnem). Cesta som nechala rovnako a napriek menej tvarohu bol koláčik stále vynikajúci. (možno len treba upraviť veľkosť plechu)
Ďalší tip: raz som mala v chladničke 2 bielka z pečenia z predošlého dňa (tentokrát som na ne nezabudla) a keď som išla piecť tento tvarožník, tak som do plnky použila moje dve bielka z chladničky + jedno bielko z cesta a do plnky som použila len čisto vyšľahané bielka, bez akýchkoľvek žĺtok. Tak isto som na výslednom produkte nepocítila v podstate žiadnu zmenu. Takže, nebojte sa! Nejaké riešenie sa vždy nájde :-)