Vianočka

09.01.2024

♥ 500 g hladkej špaldovej múky

♥ 220 ml vlažného mlieka

♥ 100 g roztopeného masla

♥ 90 g kryštálového cukru

♥ 1/2 kocky droždia

♥ 2 žĺtky

♥ hrozienka podľa chuti

Droždie s lyžičkou cukru rozmiešame asi v 1dcl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť.

K vykysnutému droždiu pridáme zbytok mlieka, a všetky ostatné ingrediencie. Hrozienka môžeme, ale nemusíme dopredu namočiť do rumu. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa nelepí.

Cesto rozdelíme na dve časti a pletieme vianočku zo šiestich prameňov.

Zapletené vianočky necháme hodinku podkysnúť pod utierkou v teple.

Dáme na plech vymastený a pomúčený, pečieme pri teplote 180°C a podľa rúry 30-35 minút

Návod na upletenie vianočky nájdete v blogu alebo kliknutím na dole uvedený odkaz.