Zeleninové karbonátky

01.05.2023

Malé upozornenie na úvod: Takáto zdravá, zeleninková mňamka vám zaberie oveľa viac času pri sporáku, ako nejaká super mäsová špecialitka :-)

Potrebujeme:

♥   2 sáčky mrazenej zeleniny ( v rôznom pomere a rôzneho druhu, konkrétne v týchto je použitá zmes mrkva, brokolica a karfiol)

♥   100 g jačmenné krúpy

♥   väčšia cibuľa

♥   dva strúčiky cesnaku

♥   soľ

♥   vegeta (bez glutamanu)

♥   2 menšie vajcia

♥   bazalka

♥   100 g hrubej múky

♥   strúhanka

♥   bravčová masť

Ako prvé si dáme variť jačmenné krúpy, ktoré sa varia cca 30 minút. V druhom hrnci si uvaríme zeleninu. Použila som mrazenú zmes zeleniny, takže varenie stačilo len nejakých 10 minút. V prípade čerstvej zeleniny varíme dlhšie. Krúpy, aj zeleninu necháme vychladnúť a medzitým si nakrájame cibuľu na kocky, ktorú opražíme do sklovita. 

Zeleninu roztlačíme čo najjemnejšie, pridáme uvarené krúpy, opraženú cibuľku, cesnak, soľ, vegetu, bazalku, vajíčka. Všetko spolu premiešame a postupne pridáme hrubú múku, ktorou zmes zahustíme.

Zeleninová masa je dosť lepivá. Navlhčíme si ruky vodou a tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanke a následne položíme na pripravený plech s papierom na pečenie a guľky roztlačíme na karbonátok. Na každú placku dáme za kávovú lyžičku bravčovej masti alebo pokropíme olivovým olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 20 minút, následne karbonátky otočíme a pečieme ďalších 15 minút. 

Podávame s opečenými zemiakmi.

Poznámka: Jačmenné krúpy môžeme vynechať. Príprava bude rýchlejšia a konečný výsledok pre niekoho možno aj lepší. Krúpy robia karbonátky trochu tvrdšími.